Blog

Goed voorbereid op reis

Vele mensen kijken er het hele jaar naar uit: de vakantieperiode. Toch zijn er ook genoeg mensen die het niet zo zien zitten om op vakantie te gaan. Ze vinden het veel te spannend en wat beangstigend om hun vertrouwde omgeving te verlaten. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor communicatieproblemen met mensen die een andere taal spreken, rare insecten, exotische gerechten of een kwallenbeet.

Onderzoek van MasterCard onder 650 respondenten heeft deze angsten in kaart gebracht en de drie meest voorkomende angsten op vakantie zijn:

  • Bestolen worden tijdens de vakantie
  • Vreemde insecten en ongedierte
  • Met het vliegtuig gaan

Andere angsten die uit dit onderzoek naar voren kwamen is de angst om zich in bikini of zwembroek te moeten vertonen en het niet kunnen betalen in het buitenland.

Vaak zijn deze angsten ongegrond, vliegen was bijvoorbeeld nog nooit zo veilig en is niet risicovoller dan rijden met de auto. Betalen in het buitenland is vaak net zo veilig als thuis, binnen Europa kun je vaak zelfs overal gratis pinnen. Ongeveer 93% van de mensen neemt de betaalpas mee op vakantie en 47% laat ook de creditcard niet thuis.

Milieubewust reizen

Steeds meer mensen zijn, gelukkig maar, met het milieu bezig. Ze vragen zich af op welke manier zij kunnen bijdragen aan een goede leefomgeving voor iedereen. Zo ook tijdens vakanties en reizen. Kleine veranderingen kunnen van grote invloed zijn, zeker als vele mensen rekening gaan houden met het milieu. Door je steentje bij te dragen ben je in ieder geval wél acties op het gebied van duurzaamheid, hoe klein je stappen ook zijn het is altijd nog beter dan helemaal niets doen.

Als je een vliegreis maakt kun je bijvoorbeeld een GreenSeat reserveren in het vliegtuig, door een GreenSeat te reserveren wordt er een boom geplant. Er zijn ook diverse hotels welke een Blue-flag label hebben wat een schoon en milieuvriendelijk strand aangeeft. Er zijn daarnaast diverse reiswebsites welke vakanties aanbieden en tips geven voor een milieubewuste reis.

Als reiziger zijn er ook enkele dingen die je tijdens het reizen kunt doen om milieubewust bezig te zijn.

  • Draai bijvoorbeeld de kraan dicht wanneer je je tanden aan het poetsen bent
  • Maak geen gebruik van plastic tasjes wanner je aan het winkelen bent maar zorg er voor dat je zelf een herbruikbare tas meeneemt, per minuut worden namelijk 1 miljoen tasjes aangenomen maar deze worden vaak zodra men thuiskomt weer weggegooid.
  • Maak geen gebruik van de droger maar laat je kleren in de frisse buitenlucht hangen
  • Zet alle apparatuur uit wanneer je van huis vertrekt maar bijvoorbeeld ook in je hotelkamer wanneer je een dagje de deur uit gaat.
  • Pak je koffer eens wat lichter, een koffer eist 4% van zijn gewicht in brandstof per uur op en een kleine handeling kan dus zorgen voor een hoop brandstofbesparing.

Zorgeloos op reis

Ga je op reis naar een verre bestemming? Dan kan het nogal eens voorkomen dat dat je een blessure of virus oploopt. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei andere zaken die kunnen overkomen tijdens het maken van een reis. Denk bijvoorbeeld aan het kwijtraken van reisdocumenten of bestolen worden van je portemonnee. Een vakantie is natuurlijk bedoeld om zorgeloos te genieten. Daarom hier ook enkele tips die toe te passen zijn indien je op reis gaat, zo kun je zorgeloos genieten!

Contact met thuisfront

Laat altijd aan enkele achterblijvers weten waar je verblijft. Noteer altijd het adres en het telefoonnummer waar je te bereiken bent. Ook in de tijd van mobiele telefoons is het aan te raden om, indien mogelijk, een vast nummer op te geven van bijvoorbeeld het hotel. Een mobiele telefoon kun je makkelijk uit het oog verliezen.

Controle woning

Zorg er voor dat je voor vertrek nog zeker een kwartier van je tijd uittrekt om je woning te controleren. Zijn alle ramen dicht? Staan alle apparaten uit? Zitten de deuren op slot? Brand er nergens meer licht? Laat ook geen sleutels aan de binnenzijde van een deur zitten en zorg er voor dat de meest waardevolle spullen uit het oog liggen of netjes opgeborgen zitten in een kluisje.
 
Probeer er voor te zorgen dat je woning een bewoonde indruk maakt terwijl je weg bent. Vraag buren, vrienden of familie om regelmatig de post te legen, laat bijvoorbeeld het gras maaien, zet wat afwas op het aanrecht en laat af en toe de gordijnen eens open doen. Een slimme truc is om lampen met een tijdschakelaar te kopen.

Gezond op reis

Bekijk voor je op reis gaat welke vaccins aangeraden worden en maak dan een afspraak bij je dokter. Schaf daarnaast middelen aan zoals bijvoorbeeld paracetamol, diarreeremmers, ontsmettingsmiddel, pleisters, anti-muggensticks, pilletjes voor de reisziekte en zonnebrandcrème. Door deze mee te nemen kun je snel ingrijpen op ongemakken of deze juist voorkomen!

Duitsland als handelspartner

Duitsland is met afstand de grootste handelspartner van Nederland. Bijna 30 procent van het Nederlands bruto binnenlands product gaat naar Duitsland. Duitsland loopt Europees gezien voorop als het gaat over het economisch herstel. De fabrieken vergroten er hun productie en de werkloosheid is laag. Natuurlijk komt dit Nederland ten goede aangezien de bestedingen van de Duitsers toe gaan nemen.

Verbindingen

De infrastructuur tussen Duitsland en Nederland is prima. De verbindingen zijn zowel over water, weg als door de lucht goed op elkaar aangesloten. De Rijn is de belangrijkste waterweg van Europa. De grootste binnenvaartschepen kunnen tot in Duitsland komen. Daarnaast zijn een aantal luchthavens in Duitsland zeer goed bereikbaar. Veel mensen uit Nederland kiezen ervoor om te vliegen via de luchthavens van Weeze of Dusseldorf. Parkeren Dusseldorf is goed mogelijk door de enorme parkeerplaatsen bij het vliegveld. Daardoor is het ook voor zakelijke vluchten zeer aantrekkelijk.

Relatie

Om de economische relatie tussen Duitsland en Nederland nogmaals te bevestigen, is ons land op de industriebeurs in Hannover-Messe 2014 gevraagd partnerland te worden. Deze beurs geld als een van de grootse industriebeurzen ter wereld.

Profiteren

Zolang wij als Nederlanders massaal gebruik blijven maken van de Duitse diensten en producten zullen we nauw verbonden blijven met de Duitsers. En wie wilt nu niet profiteren van de groeiende Duitse economie.

Duurzaam maar niet duurder op vakantie

In de zomer van 2013 zijn de Nederlanders voor het eerst minder vaak op vakantie gegaan. De meeste reizen die geboekt werden waren goedkoper en minder ver. De crisis lijkt nu ook door te dringen tot de vakantiemarkt, in de eerste helft van dit jaar ging 6% van de Nederlanders minder op vakantie in zowel eigen land of het buitenland. Tijdens de zomermaanden was de daling 3%. De reisorganisaties hebben het dus zwaar te verduren. Ook de onrust in Egypte doet de reisbranche geen goed.

Veel voor weinig

De vraag naar goedkope maar kwalitatieve vakanties is erg groot. Mensen willen veel vakantie voor weinig geld. Denk aan de All-inclusive vakanties in Turkije. De Nederlandse toerist is veel minder bezig met natuur, cultuur en milieu, de impact van vakantie sop de omgeving is bij velen niet iets wat hoog op de agenda staat. Het is voor velen niet logisch om in de crisistijd met duurzaamheid bezig te zijn. Toch kunnen grote vakantieaanbieders hier wel een grote slag in slaan, het wordt namelijk wel gewaardeerd. Een stapje in de goede richting kan er ook voor zorgen dat kosten kunnen worden bespaard.

Duurzame vakanties met klein beetje moeite

Zaken als zuinig omspringen met water, energie en airconditioning kunnen al een hele hoop schelen. TV’s die automatisch uitspringen en het inkopen van lokale producten kunnen kleine beetjes helpen maar op grote schaal zorgt dit voor veel verschil. Toeristen anderzijds willen ook bijdragen aan duurzaamheid maar weten vaak simpelweg niet hoe. Door hen beter te informeren kunnen reisorganisaties een grote steun zijn.

Bodyscanners in gebruik op vliegveld Düsseldorf

Sinds mei 2013 zijn op de luchthaven in Düsseldorf door de federale politie bodyscanners geïnstalleerd om de veiligheid van passagiers te vergroten die afreizen naar de Verenigde Staten. De bodyscanners zijn de nieuwste generaties scanners, zegt de CEO van Düsseldorf Airport Christoph Blume.

“De technologie is momenteel zo ver gevorderd, dat een het een verdere verbetering mogelijk maakt van de veiligheid van de passagiers zonder de privacy aan te tasten.” aldus de CEO. Controle door de bodyscanners gebeurd op vrijwillige basis. De versoepeling van de controles is een van de grote voordelen voor reizigers naar Amerika.De body scanner scant de contouren van het lichaam en maakt fysieke fouillering overbodig.